In het Corendon Hotel bij Schiphol worden ongeveer vierhonderd Oekraïense vluchtelingen gehuisvest. Dokters van de Wereld is gevraagd om één keer per week met de Zorgbus langs te komen om spreekuur te houden.

Steeds meer vluchtelingen uit Oekraïne bereiken Nederland. “Daar waar de reguliere zorg nog niet is geregeld, komen wij in actie”, zegt Jasper Kuipers, directeur Dokters van de Wereld. In de regio Amsterdam worden bij diverse opvanglocaties spreekuren gehouden met de vrijwillige artsen in de Zorgbus van Dokters van de Wereld. Daar is Badhoevedorp nu bijgekomen.

Intensievere zorg nodig

Kuipers: “Wat onze vrijwillige artsen zien is best heftig. In het algemeen zijn vluchtelingen vaak jong, nu zien we veel meer moeders en kinderen, maar ook ouderen en zelfs bejaarde mensen. Het zijn groepen die soms intensievere zorg nodig hebben. Veel mensen hebben stressklachten. Ze hebben zelf van alles meegemaakt, en maken zich ook nog zorgen over hun achtergebleven familieleden en vrienden.”

Recepten schrijven

De meeste mensen komen actief naar de Zorgbus omdat ze medicatie nodig hebben voor een chronische ziekte bijvoorbeeld hartproblemen of diabetes. “Mensen hebben vaak een kleine voorraad eigen medicijnen mee kunnen nemen die nu bijna op is. Ze komen bij ons voor een nieuw recept.”

Zorgen

Dokters van de Wereld vindt dat iedereen recht op zorg heeft. Zeker als je uit een oorlog komt zoals in Oekraïne. “Omdat Oekraïense vluchtelingen niet op de gebruikelijke manier worden opgevangen maar rechtstreeks door gemeenten, maken we ons wel zorgen of iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft”, aldus Kuipers. “Op veel plekken zal het goed geregeld zijn, maar op heel veel plekken vrezen we van niet.”