Mahdi en zijn vrouw Yeganeh hebben een tandartspraktijk in Voorburg waar ze tijdens de Ramadan – voor het vierde jaar op rij – mensen helpen die de tandarts normaal gesproken niet kunnen betalen. Tijdens de afgelopen Ramadan behandelden zij kosteloos mensen met ernstige gebitsproblemen: vier zondagen lang, zo'n 25 mensen per dag. Een interview.

Ramadan: menslievendheid

'Veel mensen associëren de Ramadan met vasten, maar deze periode draait vooral om aandacht voor elkaar, om menslievendheid. Er is niets mooiers dan dat ik en mijn vrouw in deze maand mensen kunnen verlossen van hun pijn.

Toen wij nog studeerden wilden we na onze studie mensen in arme landen gaan helpen. Maar toen ik stage liep in Rotterdam zag ik zoveel mensen die in armoede leefden. Ik vond dat schokkend. Toen besloten we: onze hulp is óók in Nederland hard nodig.'

Onhoudbare pijn 

Mahdi's praktijk is sinds een paar jaar onderdeel van het Compassie Netwerk van Dokters van de Wereld, een netwerk van mondzorgprofessionals die regelmatig gratis behandelingen uitvoeren. Voor zijn gevoel doet hij met zijn vrijwilligerswerk iets terug voor de Nederlandse maatschappij, het land dat hem als Afghaanse vluchteling een kans op een nieuw leven gaf.

De afgelopen weken zag en sprak Mahdi mensen die veel tegenspoed kenden in hun leven. Zo behandelde hij afgelopen zondag een ongedocumenteerd meisje van nog maar 19 jaar. '"Trek alles er maar uit", zei ze toen ze binnenkwam. "Ik heb zoveel pijn, ik houd het niet meer vol."

Druppel op gloeiende plaat 

Ik vertelde haar dat ze haar hele leven nog voor haar had, dat ik eerst wilde kijken of ik haar nog kon behandelen voordat ik tot zo'n drastische maatregel zou overgaan. Uiteindelijk had ze drie wortelkanaalbehandelingen nodig en vulde ik meerdere gaatjes. Haar dankbaarheid was ongekend groot.'

Mondgezondheid wordt in Nederland zwaar onderschat, stelt Mahdi. 'Het feit dat de huisarts wel, maar de tandarts niet in de basisverzekering zit zegt genoeg. Weinig mensen beseffen hoe ondermijnend gebitsproblemen zijn, tot ze er zelf mee te maken krijgen. Ons vrijwilligerswerk is dan ook een druppel op een gloeiende plaat, maar het geeft mij en Yeganeh ongelooflijk veel voldoening.'

Compassie Netwerk van Dokters van de Wereld

Veel mensen hebben ernstige gebitsproblemen omdat zij de tandarts niet kunnen betalen. Daarom hebben tientallen tandartspraktijken uit het hele land zich aangesloten bij het netwerk van Mondzorgprofessionals met Compassie van Dokters van de Wereld, kortweg het Compassie Netwerk. Samen voeren we gratis behandelingen uit en vragen we aandacht voor een oplossing voor al die mensen die mondzorg mijden vanwege de kosten. 

Lees hier meer over ons Compassie Netwerk.