Het afnemen van uitstrijkjes is onderdeel van het programma Seksuele en Reproductieve Gezondheidszorg van Dokters van de Wereld. Arts Noortje Nagtegaal is al vijf jaar vrijwilliger en vertelt over het programma. 'Voor mij staat de autonomie van elke vrouw voorop.'
Ongewenste zwangerschappen
'Vrouwen zonder verblijfspapieren hebben vaak geen makkelijk leven. Ze zijn bijvoorbeeld veel vaker het slachtoffer van seksuele uitbuiting. Anticonceptie is dan geen overbodige luxe. Vandaag had ik een vrouw en haar 1-jarige zoontje op het spreekuur. Een mooi ventje, maar wel van een verkrachting.
Een ongewenste zwangerschap is stressvol, met name als je in deze positie zit. Daarom zijn we vijf jaar geleden begonnen met het geven van voorlichting over anticonceptie. Maar het was een drama om die anticonceptie vervolgens via de reguliere zorg te krijgen. Bovendien kunnen deze vrouwen ineens weer uit beeld zijn. Daarom besloten we om zelf anticonceptie te verstrekken, door het geven van de prikpil of het zetten van een spiraaltje.
Zelfbeschikkingsrecht
Uit noodzaak is onze hulpverlening steeds verder uitgebreid. Nu hebben we echo-apparatuur, nemen we soa-tests af en sinds kort ook uitstrijkjes. Ook rijden we met een speciale Zorgbus door het hele land om zoveel mogelijk vrouwen te bereiken.
Ik werk ook in een ziekenhuis op de afdeling gynaecologie. Vrijwel alle vrouwen die ik daar zie hebben de vrijheid om zelf te kiezen, gesteund door goede informatie van een arts. Ik vind dat élke vrouw zelf over haar lijf moet kunnen beslissen, of je gedocumenteerd bent of niet. Daarom ben ik vrijwilliger bij Dokters van de Wereld, al zou mijn werk eigenlijk niet nodig moeten zijn.'
Seksuele en reproductieve zorg is niet voor iedereen goed geregeld in Nederland. Onze vrijwillige artsen verstrekken gratis anticonceptie, nemen soatests af en maken uitstrijkjes.