Iedereen moet naar de dokter kunnen, óók als je geen geldige verblijfspapieren hebt. Maar ongedocumenteerde mensen mogen in Nederland geen zorgverzekering afsluiten, ze kennen vaak de weg niet in ons zorgsysteem en veel Nederlandse zorgprofessionals weten zich geen raad met deze doelgroep. Zolang de toegang tot de juiste zorg voor ongedocumenteerde mensen niet verbetert, rijden wij rond met onze Zorgbussen.
Amsterdam en Den Haag
Sinds 2016 zetten we Zorgbussen in om ongedocumenteerde mensen te helpen met lichamelijke en psychische klachten. De vrijwillige artsen van de Zorgbussen bieden een luisterend oor, geven advies, schrijven recepten uit, nemen soa-tests af en zorgen voor zelfzorgmedicatie of -middelen. En waar nodig begeleiden we patiënten van de Zorgbussen naar reguliere zorg, zoals de huisarts.
De meeste ongedocumenteerde mensen in Nederland wonen in de grote steden. Daarom houden we 12 spreekuren in Amsterdam en Den Haag. Op vaste dagen en tijdstippen staat een van onze bussen op plekken waar ook andere organisaties hulpverlenen aan ongedocumenteerde mensen. Op deze pagina delen we de actuele locaties en spreekuurtijden van de Zorgbussen.
Elke Zorgbus heeft twee kleine spreekkamers. Er gaan dus ook altijd twee vrijwillige artsen mee. En een chauffeur. Deze rijdt, maakt de bus klaar voor het spreekuur en treedt op als host. Als het bijvoorbeeld druk is en beide artsen in gesprek zijn, ontvangt de chauffeur de andere mensen die hulp nodig hebben.
Ik had erg veel pijn in mijn buik. Ik ging naar het ziekenhuis maar omdat ik geen zorgverzekering had werd ik weggestuurd met een doosje pijnstillers. Via een vriendin kwam ik terecht bij Dokters van de Wereld. Ik bleek nierstenen te hebben. Dokters van de Wereld zorgde ervoor dat ik bij een goede dokter kwam die mij de juiste medicatie gaf.
Zorgbussen bij noodhulp
Ook in Nederland kunnen noodsituaties ontstaan. En ook dan komen we met onze Zorgbussen in actie. In 2022 bijvoorbeeld, toen veel Oekraïners naar Nederland vluchtten. De zorg aan deze vluchtelingen kwam maar moeizaam op gang. Daarom hielden onze vrijwillige artsen in onze Zorgbussen spreekuren bij verschillende opvanglocaties.
Het idee van de Zorgbussen werkt: we zijn mobiel, kunnen zorg verlenen aan mensen in kwetsbare posities én we vallen op. Dat laatste helpt met het zichtbaar maken van het probleem. Dit concept passen we sinds 2019 ook toe in onze mondzorghulp met de Mondzorgkaravaan: een volledig uitgeruste mobiele tandartspraktijk waarin we zowel behandelen als inzetten op preventie.
Daarnaast kochten we in 2022 een nieuwe Zorgbus waarmee we onder meer seksuele en reproductieve zorg kunnen verlenen. In deze Zorgbus kunnen vrouwen die zich in een kwetsbare positie begeven terecht voor vrijwel alle vormen van anticonceptie, soatests en uitstrijkjes. Om deze zorg te kunnen verlenen is er onder meer een speciale behandelstoel en een wc in de bus geplaatst.
Dit kan jij doen
Iedere vorm van hulp is welkom en elke stap telt.
Jij kan impact maken met je geld, je tijd, je talent of je stem!
Met 1 dag in de maand maak je al een wereld van verschil! Sluit je aan bij onze 250 vrijwilligers.
Met jouw gift kunnen we blijven strijden voor recht op zorg voor iedereen.
Investeren in een fijne, gezonde en veilige toekomst voor kwetsbare mensen.