Asielzoekers die in tijdelijke opvanglocaties verblijven lopen grote gezondheidsrisico’s, concluderen Dokters van de Wereld, Pharos en het Rode Kruis in het rapport ‘Uitzichtloos in de opvang’. De meeste locaties zijn alleen geschikt voor kort verblijf, maar in de praktijk verblijven mensen er meer dan een jaar. Dat maakt veel bewoners ziek.
Meer dan 72.000 mensen verblijven momenteel op zogenaamde tijdelijke gemeentelijke opvanglocaties, omdat reguliere asielzoekerscentra (azc’s) onvoldoende plek hebben. Naar verwachting zal het aantal bewoners in de tijdelijke opvang de komende tijd nog verder toenemen.
Het nieuwe rapport is een vervolg op het rapport ‘Zorgen in tijden van crisis’, dat Dokters van de Wereld vorig jaar samen met Pharos en het Nederlandse Rode Kruis publiceerde. Uit ons vervolgonderzoek blijkt dat de gezondheidszorg in tijdelijke opvanglocaties de afgelopen anderhalf jaar weliswaar op sommige aspecten is verbeterd, maar in de praktijk zien wij nog steeds veel barrières.
Leefomstandigheden moeten beter
Zo lang de leefomstandigheden ongezond zijn, blijven de gezondheidsrisico’s in tijdelijke opvanglocaties onverminderd groot. Om te zorgen dat mensen minder ziek worden, zijn structurele opvangplekken nodig die voldoen aan de kwaliteitscriteria. Daarnaast moet er een beter aanbod komen van mentale gezondheidszorg en ondersteuning. Tot slot pleiten we voor meer duidelijkheid vanuit het Rijk voor alle opvanglocaties over hoe zij preventie, zorg en ondersteuning op goed niveau kunnen organiseren.