Iedereen moet naar de dokter kunnen als dat nodig is. Dat is een mensenrecht. Toch is toegang tot medische zorg niet voor iedereen vanzelfsprekend in Nederland. Onze vrijwillige artsen verlenen zorg aan mensen die om wat voor reden dan ook niet bij een huisarts terecht kunnen. Daarnaast pleiten we voor structurele oplossingen, zodat iedereen gewoon naar de dokter kan en ons werk niet meer nodig is.
Huisartsentoegang wordt voor veel mensen in Nederland een steeds groter probleem. Helemaal voor mensen zonder zorgverzekering. Denk aan onverzekerde daklozen of aan mensen zonder verblijfspapieren die geen zorgverzekering mogen afsluiten. Zij staan achterin de rij. Zorg aan hen kost vaak meer tijd, terwijl veel huisartsen al overbelast zijn. Ook moeten zorgverleners meer moeite doen om zorg aan deze mensen vergoed te krijgen via CAK-regelingen. Daarnaast is het voor ongedocumenteerde mensen en andere nieuwkomers moeilijk om hun weg te vinden en zorg te krijgen in het complexe Nederlandse zorgsysteem.
Wat Dokters van de Wereld doet
Onze vrijwillige artsen verlenen medische hulp in de mobiele Zorgbussen. Een deel van de patiënten proberen we vervolgens bij reguliere huisartsen te plaatsen, maar dat gaat steeds moeilijker. Daarom hebben we sinds eind 2022 noodgedwongen onze Medische Post in Amsterdam geopend waar we huisartsenzorg verlenen aan mensen zonder papieren. Ook helpen we diverse groepen nieuwkomers zoals vluchtelingen de juiste zorg te krijgen in Nederland. Dat doen we onder meer in onze Zorgcafés in Amsterdam, Nijmegen en Utrecht.
Alle problemen die wij in de praktijk zien kaarten wij aan bij beleidsmakers, de medische beroepskoepels en de politiek. We willen structurele verandering: iedereen moet toegang hebben tot zorg.
Wat er moet veranderen
We willen dat de overheid het recht op zorg voor iedereen garandeert zonder barrières voor medici om zorg te verlenen en vergoed te krijgen. Daarvoor moeten er in Nederland voldoende huisartsen zijn, zodat zij niet langer overbelast zijn. Dan kunnen huisartsen meer aandacht geven aan patiënten in kwetsbare posities. Ook pleiten we ervoor dat alle zorgprofessionals en zorginstellingen goed op de hoogte zijn van het recht op zorg voor iedereen en kennis hebben van cultuursensitieve zorg.
Dit kan jij doen
Iedere vorm van hulp is welkom en elke stap telt.
Jij kan impact maken met je geld, je tijd of je stem!
Met 1 dag in de maand maak je al een wereld van verschil! Sluit je aan bij onze 250 vrijwilligers.
Met jouw gift kunnen we blijven strijden voor recht op zorg voor iedereen.
Wil je weten hoe jouw zorginstelling beter zorg kan verlenen aan mensen in een kwetsbare positie?