Maandag 10 december, op de Dag van de Mensenrechten, ontvangt mensenrechtenactivist Dr. Mukwege de Nobelprijs voor de Vrede in Oslo, voor zijn decennialange inzet voor de strijd tegen seksueel geweld. Sinds een paar jaar ondersteunt Dokters van de Wereld zijn project in Congo en we zijn ontzettend trots dat we mogen samenwerken met hem. 

Samen met jezidi-activist Nadia Murad ontvangt hij de prestigieuze prijs. De arts behandelt als gyneacoloog slachtoffers van seksueel geweld in zijn land. In 1999 sticht Dr. Mukwege het Panzihospitaal en wordt hij voor het eerst geconfronteerd met de verschrikkingen van het seksueel geweld dat in Congo wordt ingezet als oorlogswapen: ontelbare vrouwen komen bij hem langs, genitaal en seksueel verminkt door gewapende milities. Verkrachting is volgens Mukwege "vreselijker en effectiever dan andere wapens, maar met hetzelfde doel als conventionele wapens." 

Met gevaar voor eigen leven zet Dr. Mukwege zich in voor zijn missie, die duidelijk niet door iedereen wordt gewaardeerd. In zijn thuisland is hij al een paar keer aan de dood ontsnapt: “Elke week krijg ik een tweetal doodsbedreigingen. Maar die dreigementen hebben het tegenovergestelde effect: in plaats van me te ontmoedigen, motiveren ze me om nog verder te gaan in mijn strijd.” Hij deelt deze Nobelprijs dan ook met alle overlevers van seksueel geweld, overal ter wereld. 

Lees het portret van Dr. Mukwege op de site van onze collega's van Dokters van de Wereld in België: https://doktersvandewereld.be/system/files/publications/downloads/JDD%20131%20NL%20HD.pdf