Haïti rouwt. Het dodental is als gevolg van orkaan Matthew opgelopen tot boven de duizend. Tienduizenden zijn dakloos en de oogst is verwoest. Hongersnood dreigt. Dokters van de Wereld reageerde onmiddellijk. Binnen 24 uur was een medisch team ter plekke en hebben we drie ton aan hulpgoederen naar het getroffen gebied gezonden.

Ons internationaal netwerk is al meer dan twintig jaar werkzaam op Haïti. We zijn bekend met de getroffen gebieden. De aardbeving in 2010 heeft het zorgstelsel in Haïti ernstig beschadigd. De toegang tot gezondheidszorg is voor de overgrote meerderheid van de Haïtianen zeer beperkt – 60% van de plattelandsbevolking ontvangt helemaal geen zorg. Hoewel we nog met onze eerste evaluaties bezig zijn, is het duidelijk dat gezondheidscentra ernstig getroffen zijn.

De infrastructuur heeft eveneens schade opgelopen. Huizen en scholen liggen in puin en de Petit-Goave-brug, de enige toegang tot Les Cayes, is compleet ingestort. Het zuidelijke deel van Haïti is hierdoor afgesloten en moeilijk te bereiken voor hulpverleners. We vrezen ook voor een nieuwe uitbraak van een cholera-epidemie. Het aantal gevallen van cholera is dit jaar gestegen naar 50.000, in 2015 werden 38.000 gevallen gerapporteerd.

Sinds 2010 bieden wij hulp, geven we voorlichting en doen alles wat mogelijk is om een cholera-epidemie te voorkomen. De huidige situatie eist een nog krachtiger interventieaanpak. Daarom werkt Dokters van de Wereld nauw samen met andere gezondheidsautoriteiten, zodat de hulpverlening efficiënt gecoördineerd en geïmplementeerd wordt. Volgens de VN waren er 10.000 zwangere vrouwen in de getroffen gebieden, daarom zullen we ons ook specifiek richten op vrouwen en kinderen.

Voor ons werk zijn wij volledig afhankelijk van donaties van betrokken mensen uit de samenleving. Helpt u mee?