In een open brief aan PvdA-leider Samsom en premier Rutte heeft Dokters van de Wereld samen met acht andere mensenrechtenorganisaties haar zorg uitgesproken over de plannen voor de aanpak van de migrantenstroom naar Europa. Samsom presenteerde deze plannen afgelopen donderdag in de Volkskrant. Het plan om vluchtelingen die in Griekenland aankomen terug te sturen naar Turkije, vinden wij zeer zorgwekkend. Turkije kan momenteel niet als veilig derde land worden beschouwd. Ook voorziet Turkije niet in adequate voorzieningen voor vluchtelingen.  In onze directe hulpverlening in vluchtelingenkampen op Griekse eilanden,  de Balkan en in Nederland, zien we veel humanitair en medisch leed als gevolg van onveilige routes en onzekerheid over de asielprocedure.

Gedwongen teruggestuurd Wij zijn verheugd dat Diederik Samsom alle negen organisaties  heeft uitgenodigd om deze week op gesprek te komen. Op deze manier kunnen we onze zorgen over mogelijk ernstige gevolgen van zijn bespreken. Amnesty International berichtte afgelopen december nog dat Turkije vluchtelingen detineert en deporteert naar Syrië en Irak. Bovendien is het onmenselijk om duizenden mensen die op Griekse stranden aankomen, waaronder gezinnen met jonge kinderen, gedwongen terug te sturen.

Riskante mensensmokkel Wij vrezen voor directe gevolgen van het Samsom-plan voor alle vluchtelingen. Vluchtelingenkampen zouden nog voller worden en routes nog onveiliger. Ook zouden nog meer mensenrechtenschendingen kunnen plaatsvinden en middelen voor vluchtelingen om te overleven in de regio, verder af kunnen nemen. Wij vrezen op korte termijn ook voor een verdere groei van de zeer riskante mensensmokkel, doordat vluchtelingen nog snel de oversteek zullen proberen te wagen nu deze plannen openlijk worden besproken.