Dokters van de Wereld en 34 andere organisaties roepen op tot onmiddellijk staakt-het-vuren

De helft van de bevolking van Jemen, zo’n 14 miljoen mensen, staat aan de rand van een hongersnood. Zo’n 22 miljoen zijn volledig afhankelijk van noodhulp en beveiliging. Meer dan 3 miljoen mensen moesten hun huis ontvluchten en alles achterlaten. De oorlog en humanitaire crisis in Jemen moet stoppen. Dokters van de Wereld roept samen met 34 andere Jemenitische en internationale organisaties op tot onmiddellijke beëindiging van het afschuwelijke geweld in Jemen.

Politieke druk

Op 8 november jongstleden kwamen de verschillende internationale organisaties voor het eerst bijeen op de International Parliamentary Conference for Peace in Yemen om gezamenlijk druk uit te oefenen op hun overheden om het ernstige geweld in Jemen onmiddellijk te stoppen. De organisaties eisen dat de toelevering van wapens wordt tegen gegaan, onbelemmerde toegang van de onmisbare hulpgoederen en hulpkonvooien, de veroordeling van aanvallen op burgers en andere schendingen van het humanitaire recht en hulp bij het onderzoeken van deze mensenrechtenschendingen, waaronder het ondersteunen van het werk van de UN Group of Eminent Experts on Yemen.

Burgeroorlog

Al vier jaar woedt in Jemen een burgeroorlog tussen Houthi-rebellen en de regering. De rebellen krijgen steun van Iran en de regering van een door de Saoedi-Arabië geleide Arabische coalitie. Omdat er veel partijen en landen betrokken zijn bij het conflict lijkt de weg naar vrede lang en ingewikkeld. Volgens cijfers van de VN heeft de strijd al meer dan 28.000 levens gekost en zijn 10.000 burgers omgekomen bij bombardementen door de coalitie.

Crisis in stand gehouden

De ernstige humanitaire crisis in Jemen is niet het gevolg van een ramp, maar wordt doelbewust in stand gehouden door de strijdende partijen en de politiek, vanwege de strenge restricties op toegang tot voedsel, brandstof, medicijnen, noodhulp en de sluiting en vernietiging van vliegvelden, havens en andere infrastructuur. Het instorten van de lokale munt, de Rial, en het niet meer uitbetalen van mensen werkzaam in de publieke sector leidde tot een enorme catastrofe. En vervuild drinkwater zorgde voor de uitbraak van de grootste cholera-epidemie ooit. Het aantal doden onder burgers is dramatisch gestegen in de afgelopen maanden (450 burgers werden gedood in slechts 9 dagen in augustus) en het geweld tegen meisjes en vrouwen is significant gestegen.

Wapenembargo

Volgens de VN is de kans op een hongersnood die veel groter is “dan alles wat experts op dit gebied ooit in hun werkzame leven hebben gezien” reëel aanwezig.

Dokters van de Wereld roept parlementariërs en overheden op om hun verantwoordelijkheid te nemen en hun inzet te verdubbelen om deze humanitaire crisis een halt toe te roepen door een staakt-het-vuren en een wapenembargo op te leggen, de weg voor toegang tot basisvoorzieningen door het hele land vrij te maken, inclusief toegang tot de cruciale Hodeidah haven waar burgers gevangen zitten in nieuwe gevechten. Op het eerste Paris Peace Forum, bijeengeroepen door de Franse President Macron ter bevordering van vrede en het bestuur van landen wereldwijd te verbeteren, hopen we dat deze conferentie een wake-up call is als het gaat om Jemen. Er is geen militaire oplossing voor deze vreselijke oorlog. Alleen een inclusief vredeproces, gedragen door onze overheden, kan deze humanitaire ramp oplossen.

De Jemenieten kunnen niet langer wachten, na een conflict van bijna 4 jaar.

Wat doen wij

Dokters van de Wereld ondersteunt verschillende projecten in Jemen en verleent basis gezondheidszorg en moeder en kindzorg in Sanaa, Amanat Al-Asimah en de provincie Ibb.

Wij roepen de betrokken partijen én de internationale gemeenschap dringend op zich in te zetten voor:

• Een staakt-het-vuren zodat het bloedvergieten stopt

• Een structurele oplossing via diplomatie

• Het toestaan van noodhulp

• De bescherming van vrouwen en kinderen tegen seksueel geweld

• Het betrekken van vrouwen in het vrede- en veiligheidsproces

Lijst van organisaties die hebben ondertekend:

1. ACAT

2. Action Contre la Faim

3. Asociacion pro Derechos Humanos de Espana

4. Avaaz

5. CARE International

6. Cairo Institute for Human Rights Studies

7. Committe on the Administration of Justice

8. Control Arms

9. Friends Committee on National Legislation

10. FIDH (Fédération internationale des ligues des droits de l’Homme)

11. Finnish League for Human Rights

12. Global Centre for the Responsibility to Protect

13. Gulf Centre for Human Rights

14. Handicap International

15. Hellenic League for Human Rights

16. International Rescue Committee Europe

17. Latvian Human Rights Committee

18. Ligue des Droits de_ _l_’H_o_m_m_e_ _

19. Ligue Belge (Francophone) des Droits de l'Homme

20. Liga voor de Rechten van de Mens

21. Médecins du Monde / Dokters van de Wereld

22. Mercy Corps

23. Mwatana Organization for Human Rights (Yemen)

24. Norwegian Refugee Council

25. Observatoire des Armements

26. Oxfam

27. PAX (the Netherlands)

28. Physicians for Human Rights

29. Sisters Arab Forum for Human Rights (Yemen)

30. Saferworld

31. Salam for Yemen

32. Save the Children

33. SumOfUs

34. War Child

35. Yemen Peace Project