Ook in Nederland blijft noodhulp tijdens de coronacrisis noodzakelijk. Door de coronacrisis is de toegang tot zorg voor de meest kwetsbare mensen verslechterd. Boven op de groeiende groep daklozen die Nederland al kende, zijn nog eens duizenden mensen hun baan of dak boven het hoofd verloren. Een eenvoudig bezoek aan de dokter is voor deze mensen opeens onbereikbaar. Daarom schalen wij onze medische noodhulp in Nederland per direct op.

Steeds meer mensen kloppen bij ons aan voor zorg. Jasper Kuipers, directeur van Dokters van de Wereld: “Onze medische vrijwilligers horen deze verhalen dagelijks. Dit zijn niet alleen daklozen, slachtoffers van huiselijk geweld en ongedocumenteerden, maar ook steeds vaker gezinnen die na de uitbraak van de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. Velen van hen verloren hun informele baan in bijvoorbeeld huishouding of horeca en hebben geen, of moeilijk, toegang tot reguliere zorg.”

Naast eerstelijns zorg stijgt ook de behoefte aan psychosociale en seksuele gezondheidszorg. Kuipers: “We merken uit onze vrouwenspreekuren dat huiselijk geweld en ongewenste seksuele contacten zijn toegenomen tijdens de coronacrisis. Hierdoor krijgen we vaker vragen rondom voorbehoedsmiddelen, HIV-testen en abortus.” Door Covid-19 is ook hier de reguliere seksuele en reproductieve zorg, zoals de GGD, vaak gesloten of beperkt geopend. “Tijdens onze psychosociale spreekuren gaat het veel over de consequenties van de coronacrisis: toegenomen eenzaamheid, onzekerheid en angst voor de gevolgen van het virus”, voegt Kuipers toe.

We zijn daarom erg blij met een eenmalige extra bijdrage van €430.000 euro die we krijgen van de Nationale Postcode Loterij. Hierdoor kunnen we ook in plaatsen zoals Arnhem en Groningen aan de slag en bereiken we meer kwetsbare mensen. Dorine Manson, Managing Director van de Postcode Loterij: “Mensen zonder verblijfspapieren ondervinden in Nederland vaak obstakels op weg naar medische hulp. Met onze jaarlijkse financiële bijdrage ondersteunen we Dokters van de Wereld om deze medische zorg wél toegankelijk te maken. De Corona-pandemie zorgt voor een groeiende hulpvraag. Wij zijn blij dat wij dankzij onze deelnemers deze extra schenking aan Dokters van de Wereld kunnen doen. Zodat zij deze nieuwe groep mensen de noodzakelijke extra hulp kunnen bieden.“