Vanaf het begin van het conflict is Dokters van de Wereld actief in Oekraïne. Mede dankzij de giften aan Giro555 verlenen we medische noodhulp aan de slachtoffers van de oorlog. Lees hier een update van onze inspanningen van de afgelopen drie maanden.

De ziekenhuizen in Oekraïne kampen met allerlei tekorten. Daarom rijden er doorlopend humanitaire medische konvooien van Dokters van de Wereld naar ziekenhuizen in het hele land. We hebben 21 ziekenhuizen bevoorraad en daarmee meer dan 256.000 mensen geholpen. Ook bezorgden we zo’n 700 gynaecologische kits voor zwangere of pas bevallen vrouwen.

Medicatie voor hiv-patiënten

Deze week arriveerden twee grote transporten vanuit Nederland in Oekraïne met medicatie en preventiemiddelen voor mensen met hiv en de hoogrisicogroepen. Met 250.000 hiv-besmettingen was in Oekraïne vóór de Russische inval al sprake van een hiv-epidemie. De oorlog ontregelt de zorg voor hiv-patiënten, wat levensgevaarlijk voor hen is. Samen met het Aidsfonds en diverse Oekraïense hulporganisaties in het veld zoals partnerorganisatie AFEW bereiken we deze hoogrisicogroepen.

Mobiele medische teams

In opvanglocaties voor vluchtelingen in Chernivtsi en Dnipro zijn mobiele teams van Dokters van de Wereld actief. Elk team bestaat uit een huisarts, een verloskundige, een psycholoog en een apotheker. De teams zorgen dat mensen toegang krijgen tot medische hulp, gratis medicatie en begeleid worden naar het ziekenhuis als dat nodig is.

Aan de grens

Op twee plekken aan de grens van Roemenië en Oekraïne verleent een mobiel team met veertig vrijwilligers medische hulp aan Oekraïense vluchtelingen. Dokters van de Wereld is momenteel de enige medische ngo actief in dit gebied met artsen. Mensen komen soms uitgedroogd aan. Ook zien we veel mensen met chronische aandoeningen die inmiddels zonder medicatie zijn komen te zitten.

Mentale hulpverlening

Op afstand geven psychologen van Dokters van de Wereld mentale hulp aan getraumatiseerde burgers in de zwaarst getroffen gebieden in Donetsk en Luhanskoblas. Daarnaast organiseren we mentale hulpverlening in twee opvangcentra in Chernvitsi, en mentale evaluaties in vijftien opvangcentra. In een kantoor in de stad Tsjernivtsi hebben we individuele en groepsconsultaties opgezet.

Medische partner van Giro555

Deze humanitaire medische noodhulp is mede mogelijk gemaakt door financiering vanuit Giro555. Omdat Dokters van de Wereld al werkzaam was in Oekraïne én vanwege onze medische expertise konden we gastdeelnemer geworden van Giro555.