Trainingsproject in Tanzania

Betere toegang tot chirurgische zorg

In veel landen ontbreekt het aan goede chirurgische zorg. Zo blijven mensen in Tanzania vaak invalide na een botbreuk. Om de kwaliteit van zorg te verbeteren, is training en educatie nodig. Om de toegang tot veilige en betaalbare chirurgie en anesthesie te verbeteren, is Dokters van de Wereld een trainingsproject gestart. ‘Chirurgen en artsen worden getraind om de kennis zélf te kunnen implementeren.'

Column psycholoog Lotte

'Deze mensen bevinden zich jarenlang in een vacuüm van uitzichtloosheid'

Lotte Hardeman (29) is psycholoog en promovenda aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast werkt ze als psychosociaal vrijwilliger bij Dokters van de Wereld. In deze column vertelt ze over haar vrijwilligerswerk waarin ze vooral uitgeprocedeerde mensen bijstaat. 'Ook deze mensen koesterden ooit hun talenten en dromen.'

Dam tot Damloop

Ren mee voor het recht op zorg!

Trek jij graag je hardloopschoenen aan voor mensen voor wie gezondheidszorg niet vanzelfsprekend is? Doe dan mee met het team van Dokters van de Wereld tijdens de Dam tot Damloop op zondag 22 september!

Collega en arts Mohammed

'In Gaza verliest iedereen de hoop'

Mohammed is arts en ggz-specialist bij Dokters van de Wereld in Gaza. Al acht maanden leeft hij in angst: zullen zijn kinderen morgenochtend nog in leven zijn? Waar zal de volgende aanval plaatsvinden? In dit interview vertelt hij over de dagelijkse gruwelijkheden en over zijn missie om ondanks alles de bevolking in Gaza bij te blijven staan.

Collega en arts Mohammed

'In Gaza verliest iedereen de hoop'

Mohammed is arts en ggz-specialist bij Dokters van de Wereld in Gaza. Al acht maanden leeft hij in angst: zullen zijn kinderen morgenochtend nog in leven zijn? Waar zal de volgende aanval plaatsvinden? In dit interview vertelt hij over de dagelijkse gruwelijkheden en over zijn missie om ondanks alles de bevolking in Gaza bij te blijven staan.

Shaniva

'Anticonceptie is voor mij niet te betalen'

Toen Shaniva (31) erachter kwam dat ze zwanger was sloeg de paniek toe. Hoe moest ze zich nu in hemelsnaam redden? Gelukkig bood Dokters van de Wereld uitkomst. Ook ná haar zwangerschap.

Oekraïne

Hiv-training in Oekraïne: 'Toegang tot zorg is voor deze groep heel lastig'

Sinds de oorlog in Oekraïne is de zorg voor hiv-patiënten sterk ontregeld. Dokters van de Wereld biedt medische hulp én deelt kennis met lokale zorgverleners. Projectmedewerker Willeke is deze week in Kyiv, waar we samen met partner AFEW Ukraine een trainingsweek verzorgen. 'De verhalen van ervaringsdeskundigen maken echt indruk.'

Zorgbus

De Zorgbus trekt Den Haag weer in: 'We voegen hier echt iets toe'

Goed nieuws: sinds deze maand staat onze Zorgbus weer iedere week in Den Haag. Ons team van vrijwilligers zet zich elke woensdag in voor mensen die drempels ervaren tot de reguliere zorg: van dakloze mensen tot mensen zonder geldige verblijfspapieren. Programmamedewerker Ella: 'Onze hulp voegt hier echt iets toe.'

Gynaecoloog Patricia

'Wij geven zorg die er écht toe doet'

Geen huisarts, verzekering of geld. Dat zijn in het kort de redenen waarom veel vrouwen in Nederland moeilijk aan anticonceptie kunnen komen. 'Terwijl hun situatie vaak zo kwetsbaar is, dat zij een zwangerschap logischerwijs willen voorkomen', vertelt gynaecoloog Patricia Doelitzsch, vrijwilliger bij Dokters van de Wereld.

Column

'Ik heb enorm ontzag voor de mensen die ik op mijn spreekuur zie'

Mariëtte is arts en werkt op de Medische Post van Dokters van de Wereld: eEen uit nood geboren huisartsenpost die zorg biedt aan mensen zonder papieren. In deze column vertelt Mariëtte over haar werk en de mensen die ze op haar spreekuur ziet. 'Bij de spoedeisende hulp kreeg hij te horen dat hij eerst moest betalen voor hij geholpen werd.'

GGZ

De noodzaak van overbruggingshulp in de GGZ

Tienduizenden mensen wachten in Nederland op een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Het ontbreekt aan overbruggingshulp voor de meeste mensen die wachten. Daardoor kan hun mentale welzijn verder verslechteren, met soms dramatische gevolgen. Wat doet Dokters van de Wereld om deze situatie te verbeteren?

Onverzettelijk doorgaan

'Een verschil kunnen maken; dat is altijd mijn drijfveer geweest'

Eigenlijk had Mo (29) nu allang als orthodontist moeten werken, maar oorlogen wijzigden zijn koers. Hoewel zijn asielprocedure een vervelende onderbreking was, heeft hij er toch iets van gemaakt. Oók door zijn vrijwilligerswerk voor Dokters van de Wereld.

Patiëntenrechten

'Zonder papieren of verzekering kon niemand mij helpen'

De 30-jarige Naqib is pas achttien als hij Afghanistan ontvlucht. Voor zijn hartproblemen is daar geen medische hulp. Na jaren op de vlucht door Europa komt hij terecht in Nederland. Ook hier krijgt hij in eerste instantie niet de hulp die hij nodig heeft. Dan komt Dokters van de Wereld op zijn pad. 'Ik sta er nu tenminste niet meer alleen voor.'

Wereldgezondheidsdag

'Een betere toekomst voor Levi: dat is mijn enige doel'

Op het eerste gezicht lijkt het leven van de Braziliaanse Thiago (39) en zijn gezin doodgewoon. Hij en zijn vrouw hebben allebei een baan en hun 3-jarig zoontje Levi gaat sinds kort naar de peuterspeelzaal. Niet zichtbaar zijn de ontberingen die daaraan voorafgingen en die tot op de dag van vandaag duren.

Geef voor Gaza

Onder zware omstandigheden verleent ons team nog altijd medische hulp in Gaza. Ook sturen wij medische apparatuur, waar een schreeuwend tekort aan is. 

Daar kan jij bij helpen!

De impact van de Helpdesk

'Met één belletje maken we soms een wereld van verschil'

De Helpdesk van Dokters van de Wereld staat telefonisch klaar voor iedereen die vragen heeft of drempels ervaart in de toegang tot zorg. Eén belletje of mail van de Helpdesk kan soms wonderen doen. Helpdesk-coördinator Phildy deelt over een bijzonder contact. ‘Het bestaan van de Helpdesk heeft dit gezin echt verder kunnen helpen.’

Interview

Geen geld voor een nieuw kunstgebit

Als het kunstgebit van de dakloze Dolf (52) kapot gaat, kan hij geen reparatie betalen. Jarenlang loopt hij rond met fikse pijn. Hij kan zelfs niet meer normaal eten. Dan wordt hij geholpen door Dokters van de Wereld. 'Eindelijk kan ik weer normaal eten en lachen.'

Hoezo eigen risico?

Petitie 'Schaf het eigen risico af' overhandigd aan Tweede Kamer

Vandaag overhandigden wij de petitie 'Schaf het eigen risico af'. Nu er sinds de verkiezingen een meerderheid van de partijen voor afschaffing van het eigen risico is, roepen wij Tweede Kamerleden op om woord te houden! 

Meisjesbesnijdenis

Taboedoorbrekende hulp

In Nederland leven circa 41.000 meisjes en vrouwen uit veelal Afrikaanse landen die besneden zijn. Vaak kampen zij nog lang met grote lichamelijke en geestelijke problemen. Lees wat onze artsen voor hen kunnen betekenen.

Jaaroverzicht

Zo kwamen wij in actie in 2023

Ook in 2023 stond Dokters van de Wereld klaar voor mensen voor wie gezondheidszorg niet vanzelfsprekend is. In ons jaaroverzicht lees je op welke manieren wij in actie kwamen.

1 jaar na de aardbevingen

Hoe is de situatie nu in Turkije en Syrië?

Een jaar geleden maakten twee aardbevingen in Turkije en Syrië een eind aan het leven van meer dan 58.000 mensen. De verwoestende schaal was enorm: miljoenen mensen raakten ontheemd. Hoe is de situatie nu, één jaar later?

Teleurstellende uitkomst

Geen meerderheid Kamer voor vergoeding mondzorg in basispakket

Op 30 januari stemde de Tweede Kamer over twee moties waardoor de tandarts weer toegankelijk zou kunnen worden voor miljoenen Nederlanders. Helaas werden de moties verworpen. Wij zijn enorm teleurgesteld over deze uitkomst, maar blijven ons inzetten voor de anderhalf miljoen Nederlanders die mondzorg niet meer kunnen betalen.

Mijlpaal

Dokters van de Wereld opent zorgcafé in Utrecht

Op 19 januari opende Dokters van de Wereld haar eerste Zorgcafé in Utrecht. Een mijlpaal, want na Zorgcafés in Amsterdam en Nijmegen vestigen wij ons voor het eerst structureel in de Domstad om ook daar statushouders passende zorg en psychosociale ondersteuning te kunnen bieden.

Terugblik

Eén jaar medische post

Een jaar geleden opende Dokters van de Wereld uit nood een medische post in Amsterdam. Het was voor het eerst dat wij een huisartsenpost begonnen om zorg te kunnen bieden aan ongedocumenteerde- en dakloze mensen: mensen die vaak nauwelijks toegang hebben tot basale zorg.

Hoezo eigen risico?

Teken de petitie!

Steeds meer mensen mijden zorg omdat ze het verplichte eigen risico niet (meer) kunnen betalen. Daarom doen wij een dringende oproep aan de politiek: Schaf het eigen risico af!

Darly leefde vier jaar zonder papieren

'Wat moest ik doen als ik een dokter of medicijnen nodig had?

Na haar afgewezen asielverzoek, leefde de Colombiaanse Darly vier jaar zonder papieren. 'Opeens waren er nog maar twee opties: terug naar Colombia of in Nederland blijven en leven in de marge van de maatschappij: in de illegaliteit.' 

Truus mijdt noodgedwongen zorg

'Met mijn injecties ben ik gestopt: ik kan ze niet meer betalen'

Truus en Max moeten rondkomen van alleen hun AOW. Hoewel het echtpaar positief blijft, zijn ze financieel nooit zonder zorgen. Noodgedwongen beknibbelen ze op de medische zorg die ze allebei nodig hebben. 'Max moet jaarlijks op controle voor zijn tumor, maar dat hebben we teruggeschroefd naar één keer in de drie jaar.'

Teken de petitie

Staakt-het-vuren

Deze humanitaire catastrofe móét beëindigd worden. Meer dan 930.000 mensen tekenden de petitie. Teken ook voor een onmiddellijk staakt-het-vuren!

Wereldaidsdag

Extra hiv-testen voor kwetsbare doelgroep

Vandaag is het Wereldaidsdag en staan we erbij stil dat zorg niet altijd vanzelfsprekend is voor mensen die kwetsbaar zijn voor hiv en aids. Om die reden bood Dokters van de Wereld – in aanloop naar Wereldaidsdag – op meerdere locaties hiv-sneltesten aan en gaven we extra voorlichting om het bewustzijn over hiv en aids te vergroten.

De spreekuren van Tess

'Iedereen heeft recht op zorg, maar deze mensen hebben het écht nodig'

Tess (30) is psycholoog en werkt naast haar fulltimebaan als vrijwilliger bij Dokters van de Wereld. Daar draait ze psychosociale spreekuren voor asielzoekers en ongedocumenteerde mensen. 'De kracht van deze mensen en de wens om verder te gaan is echt ongelooflijk groot.'

Het trauma van Junius

'De geur van brand gaat nooit meer weg'

Junius is een echte gentleman. Een heer op leeftijd, tot in de puntjes verzorgd. Achter dat keurige voorkomen gaat een man met trauma's schuil. Omdat de spoken uit zijn verleden hem blijven achtervolgen, wacht hij op een behandeling bij een traumabehandelcentrum. Tot het zover is, heeft hij veel steun aan de gesprekken met psycholoog Imke, vrijwilliger bij Dokters van de Wereld.

Nieuws

Geschokt door overlijden collega in Gaza

Afgelopen zondag is onze collega Maysara Rayyes overleden in Gaza. Hij kwam om het leven tijdens een bombardement op zijn appartementengebouw. Maysara was eerstehulparts, 28 jaar en werkte sinds twee jaar voor Dokters van de Wereld. Wij zijn enorm geschokt door dit verlies.

Steeds meer patiënten in financiële moeilijkheden

'Als huisarts sta ik met mijn rug tegen de muur'

Steeds meer patiënten verkeren financieel in zwaar weer, ziet huisarts Shakib Sana. Het gevolg: mensen mijden zorg of stellen die uit met alle gevolgen van dien. Het gaat de huisarts aan het hart. 'Er zit een zekere onrechtvaardigheid in onze maatschappij.'

Nieuws

Aanval op ziekenhuis Gaza is grove schending humanitair oorlogsrecht

Gisteren trof een raket het Al Ahli Arab-ziekenhuis in het noorden van de Gazastrook. Daarbij kwamen honderden kwetsbare mensen kwamen om het leven. Dokters van de Wereld veroordeelt met klem deze aanval en eist een onafhankelijk onderzoek, zodat daders ter verantwoording worden geroepen.

Hoezo eigen risico?

'Mijn ziekte is al belastend genoeg en dan kost het me óók nog veel geld'

Ieder nieuw jaar is het eigen risico van Orietta Koster (39) direct op. Ze noemt het de jaarlijkse boete voor haar chronische ziekte. 'Ik heb diabetes type 1: een ziekte waar ik niet om gevraagd heb. Ik heb ook niets kunnen doen of laten om te zorgen dat ik het niet zou krijgen. Welk risico neem ik dan?'

Noodhulp

Aardbeving Marokko: duizenden slachtoffers

Een verwoestende aardbeving maakte een einde aan het leven van duizenden mensen. In één klap verloren mensen in Marokko alles wat ze liefhadden. Chaos, verdriet en totale ontreddering overheerst. Dokters van de Wereld is in Marokko en staat klaar om de slachtoffers van de aardbeving te helpen

Persoonlijk verhaal

'Nu weet ik: het is niet mijn schuld dat mijn zusje en ik van elkaar zijn gescheiden'

Oscar (23) lijkt zorgeloos door het leven te gaan, maar schijn bedriegt. Schuldgevoelens over wat er na aankomst in Nederland met zijn zusje is gebeurd, knagen aan hem. Jan, psychotherapeut bij Dokters van de Wereld, helpt hem om alles een plek te geven.

Wat wij doen

Mondzorg

Dokters van de Wereld zet zich in voor mensen zoals Richard: mensen die niet meer naar de tandarts gaan vanwege de kosten. Ruim 1,5 miljoen Nederlanders kunnen de tandarts niet betalen. Gelukkig sluiten steeds meer tandartsen en mondhygiënisten zich aan bij ons Compassie Netwerk.

Persoonlijk verhaal

'Famei's dood was vermijdbaar'

In Nederland worden vrouwen vanaf dertig jaar elke vijf jaar opgeroepen een uitstrijkje te laten doen. Maar wat gebeurt er als je van dit bevolkingsonderzoek bent uitgesloten? 'Mijn tante durfde nooit naar de huisarts omdat ze geen geldige verblijfspapieren had.'

Persoonlijk verhaal

'Opeens waren hiv-patiënten in Oekraïne afhankelijk van het buitenland'

Oekraïne kampt al jaren met een ernstige hiv-epidemie. Sinds de oorlog is de zorg voor hiv-patiënten sterk ontregeld in het land. Elena Voskresenskaya coördineert onze hulp vanuit Kyiv.

Persoonlijk verhaal

'Mensen die tussen wal en schip vallen: daar voel ik compassie voor'

Soepel draait ze de grote Zorgbus in een krappe parkeerplek op de Haagse Hooftskade. Margriet Onland (74) draait er haar hand niet voor om. Al zes jaar werkt ze als chauffeur voor Dokters van de Wereld. Later, als de arts in de bus het spreekuur draait, vertelt Margriet vanachter het stuur over haar vrijwilligerswerk.

Persoonlijk verhaal

'Mensen hebben niets meer in noordwest-Syrië'

"In Antakya is het alsof er een kernbom is afgegaan. Het is een apocalyptisch beeld als je daar rondloopt.” Aan het woord is Janine Wildschut, hoofd medische programma’s van Dokters van de Wereld. Ze is net, een half jaar na de verwoestende aardbevingen, terug van een programmabezoek aan Turkije en Noordwest Syrië en moet er nog van bijkomen.

Persoonlijk verhaal

'Vier medewerkers hebben de ramp niet overleefd'

Na de verwoestende aardbeving zat hij op de eerste vlucht naar het rampgebied. Cem – programmadirecteur van Dokters van de Wereld in Turkije – wilde zo snel mogelijk ter plaatse zijn om de behoeften van de slachtoffers in kaart te brengen. In dit interview blikt Cem terug op die heftige en emotionele tijd, die nog steeds niet voorbij is: 'Ons werk hier is nog lang niet klaar.'

Persoonlijk verhaal

'Elke vrouw moet zelf over haar lijf kunnen beslissen'

'Ik vind dat élke vrouw over haar lijf moet kunnen beslissen, of je nou gedocumenteerd bent of niet. Daarom ben ik vrijwilliger bij Dokters van de Wereld, al zou mijn werk eigenlijk niet nodig moeten zijn.' 👏🏽

Nieuws

Chirurgen van Dokters van de Wereld geven training in Tanzania

De 15-jarige Anaeli uit Tanzania kreeg als baby een brandende olielamp over haar heen die haar linkerhand ernstig beschadigde. En vorig jaar verbrijzelde een vallende boom de benen van de 47-jarige Mwananje. Vrijwillige artsen van Dokters van de Wereld opereerden, samen met specialisten van het Haydon Lutheran Hospital, de twee patienten tijdens speciale trainingsweken in Tanzania. Sindsdien droomt Anaeli weer van een toekomst als kleermaakster...💙

Kom in actie!

Fiets mee voor Dokters van de Wereld

Zin in een sportieve uitdaging? 🚴‍♂️💨 In het weekend van 16 en 17 september organiseert Dokters van de Wereld het fietsevenement Doc’Riders in de prachtige Belgische Ardennen! Fiets met jouw team een tocht van 100 of 200 kilometer en steun Dokters van de Wereld! 💙👊🏽

Project

Uitstrijkjes voor ongedocumenteerde vrouwen


Baarmoederhalskanker is een sluipmoordenaar. Zodra je symptomen krijgt, kun je al te laat zijn. Om die reden hebben we in Nederland preventief bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker, maar ongedocumenteerde vrouwen zijn daarvan uitgesloten! Daarom nemen wij uitstrijkjes bij hen af, zoals deze week in Eindhoven.

Rapport

Noodkreet over medische zorg in de crisisnoodopvang

Mensen worden ziek in de crisisnoodopvang. Dat concluderen onderzoekers van het @rodekruis, Pharos en Dokters van de Wereld. Vandaag op #WereldVluchtelingenDag overhandigen we ons rapport aan de Tweede Kamer.